Tuesday, April 17, 2012

Bercuti ke Langkawi...

AMARAN : Entry kali ni paling panjang dan memerlukan masa berjam-jam utk kamu luangkan masa membacanya..Terima kasih atas tumpuan anda..:)

Assalamualaikum semua..

Wahh rindu sungguh pada kalian..Mesti semua tertanya-tanya mana la aku menghilangkan diri kan..???Saya hilang mencari ketenangan..cewahh..Actually,rindu sangat utk berceloteh kat blog ni..hampir sebulan jugak kot aku sepi..

Mehh aku ceritakan satu persatu apa yang terjadi sejak bulan 3 aritu..entri marathon bak kata kawan2 aku..Bulan lepas,adalah bulan paling menguji poket mak tau..Haha mana taknya,di saat aku nak renew roadtax tiba2 abg posmen anta surat kat umah..Mak aku pun excited nak bukak surat tu..Rupa-rupanya surat saman sampai..speed trap time aku balik kampung bulan debruari aritu..Haduhaii..Time2 ni gak la saman tu nak sampai..So saman rm300 tu dapat la kurang..cuma bayar rm150 je..gedebak..gedebuk dekat rm2ribu jugak aku abis kat kete tu..Okehh itu cite bulan mac..

Bulan April..bulan yg dinanti-nantikan..Aku bercuti ke langkawi..Mama Jijah balik dari langkawi,auntie lin pulak ke langkawi..Aku ke langkawi pada 4april dan pulang ke KL semula pada 8 April..Langkawi memang aku rindukan sangat.Memang jatuh cinta kat Langkawi ni..Boleh shopping puas2,boleh jalan2,mandi pantai..semua ada kat langkawi ni..dan berangan utk ke langkawi satu hari nanti..tett..Aku bertolak ke Langkawi pada 4April malam dengan menaiki bas..Saja nak adventure skit naik bas..Aku pergi bersama ofismate seramai 7orang..Seronok sangat..!!!

4 April 2012 (RABU) malam pada hari kami bertolak ke Langkawi..


duduk dalam bas bersama yana..Yana yg akan pergi..
Dah puas bergambar, masa utk tido..Sepatutnya bas jangka bertolak pada jam 11.30mlm..tp hampeh..pukul 12.15mlm baru la bas tu gerak..

5 APRIL 2012 (KHAMIS)

Alhamdulilah...kami semua sampai di jeti Kuala Perlis pukul 8.10am..Ape lagi trus g sarapan isi prot yg memang sudah kelaparan lama..Ada masa untuk menyantap dengan tenang memandangkan tiket feri ke Langkawi pukul 9.30pg..Haa..lihatlah gambar kami yg muka macam bangun tido tu..Saat2 menjejakkan kaki di jeti Langkawi..

bergambar dulu sebelum naik feri..muke saya ke tu..?(original tanpa makeup & bedak)

sudah tiba di Langkawi..weeehuuu...!!!

nampak tu..beg besar dari tuannye..

Sampai je di Langkawi,kami serang kedai ni utk makan tengahari..makanan dia sedap,pemandangan cantik bangat..berlatar belakangkan sawah padi..
Selepas perut sudah kenyang,kami pun bergegas utk check in di Federal Villa..Penginapan ni kami booked melalui Bhagian Pembangunan Harta (BPH) Jabatan Perdana Menteri,means rate bilik ni mengikut harga government servant..Penginapan sepanjang 4hari 3 mlm ni diuruskan oleh Cik Yana & Cik Juliana..Terbaikk pilihan kamu berdua..!!! Tengok la keadaan bilik yang amat selesa ni..sesuai la utk aku ngan yana tido sepanjang 4hari tu..

macam ni la rupa bilik Federal Villa
 
Dah check in,dah mandi,dah bergambar, masa yang dinanti-nantikan..ape lagi..masa utk tido..Tido dalam bas bukanlah selesa mana pun..so,pulun tido seketika dan tido punya pasal,plan utk mandi pantai petang tu terpaksa dibatalkan.Sebab masing2 melekat kat tilam..Lastly,malam saja kami terus keluar utk mengisi perut dan dinner di area Pantai Chenang..Restoran pilihan kami adalah Restoran Hj Ramli yang mengidangkan lauk2 orang melayu..

menanti hidangan yang telah dipesan..
prot sudah kenyang,so mari kite meronda satu pantai chenang..
sakan aku bergayut dgn cik suryana..maklumlah besday dia.dia dpt free call..
inilah kereta sewa kami kat Langkawi..
Bercakap pasal kereta sewa kami ni, utk 4hari 3 malam sewa yang kami dapat hanya RM300 sahaja..mungkin sebab bukan peak season..Ada yang kata,kalau peak season,sewa kereta & barang2 serta rate hotel di Langkawi naik agak melampau..So,memang rezeki kami la hanya sewa Toyota Unser dgn harga itu..Usaha aku untuk drive kete Unser tu x berjaya kerana ape..???Kerana aku terlampau comel,x nampak bahagian dpn kereta..Jadi co-pilot je la..Sepanjang kami di Langkawi yang menjadi driver tetap adalah Jeff jejaka yang pakai baju purple tu..Jeff adik Juliana..dan ada jugak gilir2 bawak dgn Juliana dan Yana..Okey lepas ronda2, jam pun dah pukul 12lbh so haruslah pulang ke hotel utk tido..Bersedia utk aktiviti esoknya pulak..hihi

6 APRIL 2012 (JUMAAT)

Okey pagi sabtu tu bangun tido dgn excitednye..mana taknye,kami semua sepakat utk terjah pantai yg berdekatan dgn hotel kami tu..Pantai Tengah..Perjalanan utk sepanjang hari telah dirancang oleh aku..Maka tahulah hala tuju selepas satu destinasi ke destinasi mana pulak..Lepas solat subuh,terus bersiap dgn pakaian mandi..cewah..no bikini la..tp sebelum berendam di laut,alas la prot dgn makan roti dulu..


take a simple breakfast..roti..

terujanye tgok pantai..


aku,juliana,jeff & fisha(makwe si jeff)

inilah 1st time aku mandi laut..sebelum ni agak cuak dgn laut yg luas..tp ntah mcm mana keberanian tu sampai..

bagaikan duyung terlantar di tepian pantai..hahaha...

last but not least,utk tatapan Incik Anip..Sape yg x nak tgok,sila tutup mata anda..haha..
Ok selesai sudah aktiviti berendam, balik hotel utk bersiap-siap sarapan pastu tempat seterusnya adalah menuju ke Langkawi cable car, Crocodile Farm (Tmn Buaya) dan Makam Mahsuri..Itupun ada tempat yg kami x sempat nak pergi..Kompleks Kraf, Beras Terbakar, Telaga Tujuh..Memandangkan tpt tu xde apa yg istimewa sangat,so di kemudian kan la..



cable car..harga tiket RM 15.00



kami bertujuh..semuanya masih bujang..

dalam cable car..nasib baik xde rasa gayat..

view from the top..








nampak x view blkg tu..cantik sgt..!!!

prace yaww..!!!

sian darling yana,muke dia separuh jea..

haa..baru masuk muke cik yana.time nih rehat jap tepi tangga.lenguh kepala lutut naik tangga..



Grrr..buat muka gayat la kononnye..

taken by: cik yana..ini wajah sebelum dibakar dgn matahari

auwww..mcm model plak rasanya..

yana dah terduduk kepenatan kat atas jambatan tu..


souvenir from cable car..Langkawi viewing..

setelah turun dari cable car,bg ikan makan plak..fish feeding..

jgn pandang belakang..gmoknye saya..saya ke tu..???

taken by cik yana lagi..rasa mcm dari lensa mahal plak..kononnye..
yummy..dah lama x makan ice cream mcm ni..teringat zaman kecik2 dl..20sen je dulu beli dgn abg ice cream motor..
Abis dah jelajah Cable car,so next destination seperti yg dirancangkan adalah Crocodile Farm..Harga tiket masuk RM 15.00 seorang..terasa agak mahal..Tp bile masuk ada show,mcm berbaloi rm15.00 tu..Kalau xde apa2 show memang trasa amat rugi..


Crocodile Farm..
Wahai org kampung,inilah harga utk masuk ke crocodile farm.bawak camera pun akan dicaj okehh..
show dah bermula..sedang kejutkan buaya yg sedang enak tido..buaya ini adalah buaya ke-6 terbesar di dunia..
buaya tu mengganas apabila tidonye dikacau...dan lihatlah muka saya bawah ni...
muke takuttt...



makan time wahai buaya sekalian...
Lepas show dgn buaya2 tu hero2 ni,bg makan pulak kat buaya2 yg ada di kolam yg lain..hanya tiup wisel sekali sahaja,semua buaya yg ada kat kolam tu naik ke atas..seperti sudah tahu waktu makan dorang..tgok la buaya besar2..berebut-rebut makan.Tp,dari pandangan mata aku,hero2 yg menjinakkan buaya ni adalah dr negara luar..Mungkin dari Myanmar.Dan mereka2 ini bukanlah kosong orangnye..Mesti ada 'baca2' utk jinakkan buaya2 ni..btol x..??Cuba kalau kite yg buat aksi tu,x sempat nak buat ape,dh jadi lauk kpd buaya2 tu..

kasut dari tunang masing-masing..jgn tanya kaki aku yg mana satu..huhu
Dari Crocodila Farm kaki melangkah ke Makam Mahsuri..Tempat yang harus dilawati..Tak banyak perubahan kota mahsuri ni berbanding tahun 2007 sewaktu aku pergi dgn family aku dulu..Semuanya masih kekal sama..Tiket pun masih kekal dgn harga sama..



kota mahsuri..Harga tiket RM5.00 sahaja..

bila duduk kat bawah umah ni,terasa mcm ada kat kampung2 plak..
org dulu2 nak hidupkan api dapur dgn cara mcm ni la..demonstrasi dr aku..

potret mahsuri..

macam anak2 dara kampung pulak..


makam mahsuri...
Tamatlah perjalanan kami sepanjang satu ari..Sangat menyeronokkan dan kaki juga hampir mahu tercabut..Hari pun sudah petang,Makam Mahsuri pun dah nak tutup..Maka dengan ini perlu pulang ke hotel untuk mandi2 dan bersiap-siap untuk keluar dinner..Gambar makan malam x de la..X bawak camera..soriii..So,tomorrow what's next...????

7 APRIL 2012 (SABTU)

Okey malam tadi kalut utk mendapatkan rate paling murah utk island hopping..Lastly,kami dapat pun harga RM25 seorang utk jelajah 3 pulau selama 4jam..Okey la tu kan..Utk pakej RM25 ni kami semua akan naik 1 bot ke Pulau Tasik Dayang Bunting,Beras Basah and 1 more pulau.i lupa pulak..Aktiviti yg boleh dibuat adalah eagle feeding,mandi manda..Aku agak teruja utk ke pulau ini kerana sepanjang kedatangan aku ke Langkawi,aku tak pernah sampai pulau2 ni..Memang best pengalaman pertama naik bot jelajah pulau2..Walaupun takut kot2 bot tu karam ke,tp nak rasa adventure tu mematahkan segala ketakutan tu..Okey perjalanan utk arini adalah Island hopping dan dijangka akan balik dalam tengahari,kemudiannya akan ke Nusantara Maju Enterprise utk beli gamat dan segala ubat-ubatan gamat,then serang ke Pekan Kuah utk shopping chocolate,Eagle Square..Tak banyak tempat yg dilawati sbb badan agak penat..Tgok gambar2 ni..



sementara menunggu driver sampai,moh kite bergambar dulu kat pintu masuk hotel ni..


bersedia utk naik bot..
haha..nampak x i pegang besi tepi bot tu..??? itu tandanya..??? saya takut..
yang 1 bot dgn kami..campur dgn org lain.rasanya group kami je yg kecoh kot..
Inilah Tasik Dayang Bunting..Rupabentuk seolah mcm perempuan mengandung sedang berbaring..
dah macam marathon plak aku..




nice view..!!! i like..


sila baca..
AMARAN KERAS : Bagi mereka yang nak ke Tasik Dayang Bunting,amatlah perlu berhati-hati kerana di sana terlampau banyak monyet liar yang akan mengejar anda..Dan,JANGAN bawa sebarang beg plastik di tangan.Pasti monyet2 ini akan melompat ke arah kamu..

Dari Tasik Dayang Bunting,kami menuju ke Beras Basah.Tp sambil tu kami menengok bot2 lain memberi makan helang kat tasik..Bot kami x bawak sebarang makanan utk helang2 ini..Satu kerugian di sini..

Sayang kamuuu..Selamat berangkat ke tempat baru darling..
Beras Basah Island
Kat Beras Basah,kami semua berendam di laut..Tapi x boleh lama2..Mungkin sebab pantai dia kot..Bila rendam lama2,mula merenyam 1 badan..Dan kalau nak tahu,merenyam tu meninggalkan kesan gatal sehingga ke arini dan akhirnya kulit aku mula tinggalkan kesan gatal akibat menggaru..

Beras Basah adalah pulau terakhir,dan bot kami pun sudah menunggu maka kami harus pulang ke hotel untuk berehat seketika..Kulit pun dah terbakar..Aduhh sunburn..!!! Lepas zohor kami akan meneruskan perjalanan lg..

Rumah yg menjadi lokasi Ombak Rindu..
Dalam kami jln2 tghari tu,tiba2 1 of our fren teringin nak tgok umah yang menjadi lokasi pengambaran Filem Ombak Rindu yang meletop tu..Kalau sape2 yg tgok cte tu,ini rumah driver Haris dalam cte tu..Kan umah ni menjadi tempat Izah dan Mail singgah..Dan umh ni juga digunakan sewaktu kenduri driver Haris utk menunaikna haji...(ayat dah pening,sepah2..) Kalau x ingat,g bukak cte tu skrg jugakkk..Tuan umah dia peramah sgt.Org tua..siap jemput masuk lg.Umah ni terletak di belakang Sekolah Kebangsaan Kedawang..

bergambar kenangan dgn cucu2 tuan rumah..
Bukan takat tu je,kami meneruskan misi utk cari lokasi seterusnya..Actually bukan lah misi,saja nak tgok live lokasi pengambaran Ombak Rindu tu..Nak datang sini bukannye senang kan..So,mmg kami luangkan masa secukupnya lah memandangkan dalam ramai2 kami ni,ada peminat fanatik Ombak Rindu.Siap nyanyi2 lagu Ombak Rindu dalam kete..Next location,kita ke sini..

Menurut penduduk kampung situ,umah kayu yg atas bukit tu adalah umh di mana Izzah ditinggalkan oleh Haris seorang diri..yang umah cantik tu..! Yang Driver Haris siap anta bekalan makanan untuk Izzah..kat situ la umahnye.Niat hati nak ke tapak lokasi tu tp hanya dapat memandang dari jauh saja..Pagar utk ke kawasan perumahan tu berkunci. Kata mereka,itu tanah persendirian yg dimiliki mat salleh(omputih).Memang class tpt tu..!
2 gambar di atas ni adalah tempat di mana Izzah belajar memandu.
Balik dari Langkawi tu,mmg x sabar nak tgok cte Ombak Rindu semula.Nak compare kan btol ke lokasi2 yg kami pergi ni..Finally,dah puas tgok,tilik memeang tepat sekali..Inilah lokasi2 nye..

Selepas jelajah lokasi Ombak Rindu,kami menuju ke plan sebenarnya..Shopping..Mopping..

tgh memilih lg barangan gamat..
melihat gamat dimasak..terdapat 2 kawah besar kat dalam tpt ni..
kat sini la tpt kami borong gamat..
Dari Nusantara Maju,kami teruskan perjalanan kePekan Kuah utk shopping chocolate..Sorii gambar x sempat nk ditangkap.Tangan kiri kanan penuh..Kemudiannya,kami terus ke Dataran Lang (Eagle Square..)

Dataran Lang, Langkawi
ada perubahan pada helang ini...
Dataran Lang adalah tempat wajib yg harus pergi..Inilah trademark Langkawi dan perlu bergambar di sini..Ada perubahan sikit pada Dataran Lang ni..Masa aku pergi tahun 2007,depan helang ni ada tangga yg membolehkan kita duduk2 tp sekarang ada kolam air plak depan tu..dan ada bunga2..helang ni pun dah di cat semula..cantikkk...!!!

camera everywhere..thanx cik yana melayan saya..!!
senja nan merah..
Balik dari Dataran Lang,kami semua terus sepakat utk pergi dinner sekali.Dan merupakan ini dinner kami yg terakhir di Langkawi maka kami nak sangat makan malam menghadap laut..Wahh romantik gitu..!!! Perut masing2 dah bergendang x ingat dah..kelaparan...malam tu menu kami semua adalah western..

minuman kami..
pilihanku..Chicken Chop..
bila perut dah kenyang,maka perlulah bayar dan pulang ke hotel..
berlatar belakangkan pantai..tp gelap,x nampak pun pantai..hanya dengar bunyi pukulan ombak saja..
Kami dah x kemana lagi malam tu,seharian berjalan non-stop dan perlu balik ke hotel untuk packing beg..Esk tghari dah nak check-out..Need a rest and tido yg lena dan pagi2 esok perlu bangun untuk mandi di pantai sepuas ati sebelum meninggalkan Langkawi..So,no wonder la kulit hitam macam sekarang ni..Tak pe,sekejap je gelap..Nanti akan pulih kembali..ayt nak tenangkan ati..

8 APRIL 2012 (AHAD)

Pagi tu puas kami berendam..dari pukul 7.45pg sampai pukul 9.15pg..kami berendam kat laut,main bola pantai..Tp,camera aku tinggalkan..so xde gmbr utk di preview..hihi..Jam pukul 11.30pg kami semua dah bersiap dan bersedia utk check-out..Rasa nak tinggal lama lagi kat Langkawi ni..Ntah la,dari mula aku jejakkan kaki pada tahun 2007 aku memang dah jatuh cinta sangat2 pada Langkawi.Dan mengimpikan untuk honeymoon ke sini..Dan sekarang,mood aku nak bercuti ke pantai2 saja..Oooohhh tolong pergi mood ini..Aku banyak nak pakai cuti ujung tahun nanti..

check-out time..
pintu masuk Holiday Villa..

Masih terlalu awal utk ke airport sbb flight kami pukul 3.20ptg..Selepas setel check-out kami isi prot..Makan tengahari kat kedai mula2 kami makan ketika pertama kali jejakkan kaki ke Langkawi tempoh hari..99 Island Restaurant..Otw ke airport kami ternampak Laman Padi. Masa masih ada lg..Dan haruslah kami singgah sekejap..
Laman Padi..Masuk percuma..

Okey..okey..time's up..!!!Need to move..Airport dah memanggil-manggil tu..

inilah hasil tangkapan kami sepanjang 4ari 3 malam di Langkawi
macam tak tertolak je rasanye kan..???
Satu insiden mencemaskan di kaunter sewaktu kami check in..Kalau ikutkan semasa booking,seorang hanya boleh bawak beban seberat 15kg sj..Sebelum aku check in, aku gi la kat penimbang..Beg yang aku pikul tu je dah 13kg,blom campur beg yg pegang..Memang tawakkal la,kalau berat lebih dr muatan memang kena bayar la gamaknye..kalau ikutkan sorang 15kg x 7org = 105kg..Dan kami semua yg dok dpn kaunter tu,nervous je tgok mesin penimbang tu..And lastly,berat utk sume beg2 kami adalah 101kg..fuhhh lega..dah setel urusan check in,kami duduk di situ dan berehat sebentar sementara tggu gate bukak..Gate bukak pukul 2.30ptg..

tamat sudah percutian ini...argghh tidakk..!!!
saya tahu,ada antara u all yg prasan badan sy makin gmok sgt..Tak tahulah kenapa berat badan ni naik melampau sgt..
Setelah puas menunggu di balai berlepas akhirnya,sampai jugak kapal terbang kami..Actually kami dijangka berlepas pada jam 3.20ptg tp flight delay..Normal okeh klu naik Air Asia..Delay sampai pukul 4.00ptg..Aku dah terlelap kat balai berlepas tu..

belakang tu flight kami..lama btol x naik kapal terbang.
This is a first time cik yana naik flight..
Setelah kapal terbang gerak je,aku pun terus tdo..dan kami selamat sampai di LCCT tepat jam pukul 5.05ptg dan terus naik SKYBUS utk ke KL Sentral..Utk ke KL Sentral mengambil masa dalam sejam jugak la..Kami sampai di KL Sentral pukul 6.20ptg dan menuju ke kedai makan kerana masing2 kelaparan..Kedai pilihan kami di KL Sentral adalah....
apa yg dipesan dah abis,maka perlu pikir utk pesanan yg baru..
Abis je makan terus kami semua gerak pulang ke umah masing2..Memandangkan dah maghrib dan malam tu plak ada ABPH so,mmg harus pulang awal..Aku memandang beg aku yg besar2 tu..Larat ke aku nak pulang dgn tren..???Larat tak larat,gagahkan jugak la badan ni..Kalau MIA ada dekat,kan senang..tak yah nak naik tren..Tapi x la kesorangan..cik yana pun pulang naik tren cuma kami x sehaluan..sorang ke timur,sorang lagi ke barat..
beg galas 13kg dan beg pegang 6kg..lengkap 19kg..amik kau..!!!
Akhirnya sampai jugak di rumah aku pada jam 8.15mlm dengan mengah-mengah angkut beg..Mak dan ayah dah menantikan kepulangan anaknye ni..Malam tu nak tgok ABPH pun sekerat jalan..aku dah ke laut..hoho..penat x ingatlah..Tapi seronok sgt..Percutian bersama kawan2..dan tak tahulah bile lg berpeluang utk bercuti lagi..

**Akhirnya,siap jugak entry ni..berhari-hari aku update utk entry ni..sori kalau terlampau panjang..Saya hanya berkongsi utk dengan rakan2 tersayang yg pastinye merindui diri ini...cewaahhh perasan kann..

14 comments:

natrah jaafar said...

teringat hanimun di holiday villa last year..auwwwww....hehehe

Hafiza Abdul Latiff said...

insyallah ujung bulan ni pun i nak ke sana tp depend on company penerbangan sama ada bagi naik ke tak...tapi depend pada agensi pelancongan just nak surat doktor :)

Anonymous said...

hai..nak tanya..utk sewa kereta tu awak da tempah awal2 or kat sane bru cari?tq

Zelinda said...

hai..yg pasal kete sewa tu,kwn sy ada kawan kat lgkawi..so dorg uruskn..tp mmg booking awl.

Anonymous said...

Hi...pemilik blog....panjang cerita..tp best...padat dgn info....masa u alls semua balik naik flight tu tiket dh book awal2 ke...?

Zelinda said...

hi..ak ah kitorg mmg dh booked awal2 tiket flight..sbb klu balik dr lgkawi of course bwk brg byk kan..?so decide naik flight..

siti said...

nak tanya..berapa semua perbelanjaan..

Zelinda said...

tak silap,dalam rm500++ itupun campur ngn shopping mopping..hihi..klu ikutkn tolak shopping tu dalam RM200++ je..

Anonymous said...

Salam, nak tanya naik bus dari mana and rm berapa ye ? Tiket flight berapa ?

Zelinda said...

kami amik bas di pudu sentral(puduraya) ke kuala perlis..tak ingat berapa ringgit la tiket bas tu..dan bas yg kami naik tu,mmg berhenti btol2 depan jeti kuala perlis..

MamaAndDaughter said...

Ala...seronoknya pegi langkawi yerrr....dh msk 3 taun dah jengok langkawi..sekarang anak dah msk 4 org..nak tanya ni..kalau baby umur 4-5 mths,digalakkan tak naik bas waktu malam and naik feri pagi tu..mcm Cik Linda malam naik bas, pgi naik feri..bahaya tak? sebab nak rasa pengalaman naik bas ke langkawi..balik kl boleh naik kpl terbang je..plan nak holiday bwk family semua pegi langkawi next year..In sya Allah..

MamaAndDaughter said...

Btw cik Linda punya entri pasal Langkawi terbaik!!! Full of information :)

Zelinda said...

MamaAndDaughter,kalau baby 4-5bln better bertolak mlm..sbb klu gerak mlm,baby ni sure tdo je..so,kite pun x susah..jgn lupa bawak baju sejuk.dlm bas sejuk tau...happy holiday..!!!

Anonymous said...

Tq Cik Linda atas info...